Ülkemizde son yıllarda önem kazanan, dünya genelinde ise uzun zamandır uygulanan yapı sistemlerinden bir tanesi mantolamadır. Mantolama, özellikle soğuk iklim şartlarının yaşandığı alanlarda yapıların çevresine uygulanan yalıtım sistemidir. Isı yalıtımı noktasında yapıların ısı kaybını engelleyerek ısınma harcamalarının azaltılmasında katkı sağlar. Pek çok farklı yöntem ile uygulanan ısı yalıtımı ve mantolama için değişik malzemeler kullanılabilir. Köpükler, taş yünü ve cam yünü malzemeler bu alanda en çok kullanılan seçenekler olarak görülür. Cam yünü mantolama ısı yalıtımı noktasında en etkili yöntem olarak milyonlarca yapıda kullanılır.
Cam Yünü Mantolama Özellikleri
Cam yünü mantolama işlemi için cam yünü adı verilen özel bir yalıtım malzemesi kullanılır. Cam yününün üretilmesi için özel silis kumunun yüksek derecelerde işlenmesi ve elyaf haline getirilmesi gerekir. Yüzlerce derecede işlenmesi ile birlikte cam yünleri alev almaz ve ısı geçirmez bir özelliğe sahip olur. Cam yünü malzemesi elyaf haline getirilerek yalıtım malzemesi olarak yapılarda kullanılır. Özellikle güvenlik ile ilgili gereklilikler sebebi ile cam yünü diğer malzemelerin önüne geçer. Ayrıca yapılarda ısı kayıplarını en aza indirirken ısı geçirgenliği çok düşük bir malzeme olarak da dikkat çekiyor.
Cam Yünü Mantolama Avantajları ve Kullanım Alanları
Cam yünü pek çok açıdan kullanıcılarına avantaj sağlar. Isınma maliyetlerinin düşürülmesi en önemli nokta olarak değerlendirilir. Cam yünü mantolama ile iyi şekilde sağlanan yalıtım binalarda ısınma maliyetlerini oldukça düşük seviyeye çeker. Alev almaz ve yanmaz bir malzeme olması da avantaj olarak görülür. Isı yalıtımı yanı sıra ses ve su yalıtımı da sağlayan cam yünü çok geniş bir kullanım alanı sunar. Binalarda çatı kaplaması, ısıtma borularının korunması ve dış cephe yalıtımı için yoğun şekilde kullanılır.
Bir önceki yazımız olan Dış Cephe Mantolama Fiyatları başlıklı makalemizde dış cephe mantolama fiyatları hakkında bilgiler verilmektedir.